Top Menu
Ciasto cukiniowe z imbirem

Z przyjemnością prezentuję znaleziony w Internecie przepis na ciasto, które jest pyszne, zdrowe, sycące, pełne witamin i cennych składników mineralnych oraz, co najważniejsze, jest nietuczące. Przyda się każdemu miłośnikowi „zdrowych słodkości”.

Do ciasta potrzebujesz:

  • cukinii,
  • imbiru,
  • 350 g mąki orkiszowej,
  • 80 g kakao,
  • jajek,
  • proszku do pieczenia,
  • stewii,
  • cynamonu,
  • przyprawy korzennej,
  • garść orzechów,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • otrębów.

Przepis na ciasto cukiniowe z imbirem:

  1. Pokrój cukinię w kawałki, następnie blenderem zmiksuj na gładką masę.
  2. Do wymieszanej widelcem w misce mąki z kakao dodaj szczyptę proszku do pieczenia, cynamonu (wedle upodobań, np. 1 łyżeczkę), przyprawę korzenną do pierników i stewię.
  3. Zetrzyj na tarce świeży imbir i dodaj do sypkich produktów.
  4. Wymieszaj je ze sobą dodając zmiksowaną cukinię.
  5. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki tak, aby tworzyły jednolitą masę dodając jajko i 150 ml oleju rzepakowego.
  6. Posiekaj garść orzechów włoskich i dodaj do masy.
  7. Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem formy, którą wewnętrzne ścianki powinny być „oklejone” otrębami.
  8. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut.

 

Co dobrego skrywa się w cieście cukiniowym z imbirem.

Przepis pochodzi ze strony http://tvnmeteoactive.tvn24.pl/dieta,3016/proste-pyszne-i-zdrowe-ciasto-cukiniowe-z-imbirem,181202,0.html, na której znajdziecie również film pokazujący sposób przygotowania ciasta.

About The Author

W połowie roku 2013 znajomy namówił mnie na bieganie. Na początku były starty w sobotnich biegach Parkrun. W lutym 2014 roku miałem swój debiut w oficjalnym starcie na 10 km (Bieg urodzinowy, Gdynia). I tak zaczęło się moje uzależnienie od biegania, w którym siedzę do dzisiaj.

Close